Vraagprijs woning – een heet hangijzer

Met veel collega’s en klanten praten en discussiëren wij voortdurend over de hoogte van vraagprijzen van huizen en over de vraag of ze terecht zijn. Voor verkopers is het lastig: vooral als de opbrengst niet genoeg is om de hypotheek af te betalen. Juist dan is het vaak moeilijk om vanuit het perspectief van kopers naar de markt te kijken.

Wat is markt?

Markt is waar vraag en aanbod het met elkaar eens worden en waar dus daadwerkelijk transacties worden gedaan. Vasthouden aan een vraagprijs die voor deze markt te hoog is betekent dat je je huis voorlopig niet gaat verkopen. Moet of wil je op korte termijn verkopen, dan is het noodzaak om met je vraagprijs in de buurt te komen van de laagste vraagprijzen in jouw woningcategorie. Een scherpe vraagprijs heeft twee voordelen. Er hoeft minder onderhandelingsruimte in te zitten en, veel belangrijker, het levert reacties van belangstellenden op. Juist dat is wat je nodig hebt, want zonder reacties kun je niets beginnen!

Bittere pil

We zijn allemaal meegegaan in de stroom van de verwachting dat een huis een soort automatische spaarpot was geworden. Maar voor dat we het wisten zaten we in een stroomversnelling gevolgd door een waterval. Het is voor huiseigenaren vaak flink slikken als het huis verkocht moet worden voor veel minder dan je ooit wel eens had gedacht.

Hoe nu de bittere pil te slikken? Verlies nemen is nooit gemakkelijk. De pijn en de angst daarvoor maken het moeilijk om het los te laten en beslissingen te nemen. Als er ook nog sprake is van moeilijke gezinssituaties, dan is het vaak extra moeilijk om tot gezamenlijk gedragen beslissingen te komen. Er moet dan immers vaak meer dan één bittere pil geslikt worden.

Doel voor ogen

Hoe dan toch tot besluiten te komen? In onze ervaring helpt het om niet alleen met het verlies bezig te zijn. Het is belangrijk om ook juist met de toekomst bezig te zijn. Richt je blik op het resultaat dat ontstaat na het nemen van het verlies. Daarna zal wellicht ook nog niet alles even gemakkelijk zijn, maar dat is het nu ook al niet. Als de stappen eenmaal zijn gezet ontstaat er in de nieuwe situatie meestal rust en ruimte voor nieuwe dingen.

Verzachtend

Voor degene die na de verkoop een ander huis koopt is er een verzachtende omstandigheid. Niet alleen je eigen huis brengt minder op, maar ook het huis dat je daarna aanschaft zal minder kosten. Het is dan ook maar de vraag of je per saldo zoveel slechter af zult zijn. Daarnaast wordt er nu druk over gesproken dat de banken soepeler met de financiering van een restschuld zullen omgaan.

Niet afwachten

“Een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.” Misschien een dooddoener, maar wel erg waar. Vaak wordt er geen besluit genomen en is het resultaat “afwachten”. In een markt die nog altijd onder druk staat is de uitkomst van afwachten: “meer verlies”. Laat je dus zo nodig helpen door goede adviseurs om tot stappen en besluiten te komen: een financieel adviseur voor de geldzaken en een makelaar voor de juiste vraagprijs.